YWAMKnowledgeBase:NL/Meertalig

From YWAMKnowledgeBase
(Redirected from JMEOKnowledgeBase:Meertalig)
Jump to: navigation, search
VERTALINGEN - English (en) Deutsch (de) español (es) français (fr) हिन्दी (hi) 한국어 (ko) Nederlands (nl) português (pt)
» Visie » Plan 
Meertalig

Het YWAM Knowledge Base project was begonnen in het Engels, maar nu is er een begin gemaakt om de KB meertalig te laten worden. Ondanks dat een aantal van de KB medewerkers Frans of Portugees spreekt komen we te kort wat betreft het schrijven van deze talen. Vertalen met een online vertaling machine is te gebrekkig en is vaak beledigend voor wie deze taal spreekt.

Meertalige Visie voor de YWAM Knowledge Base

Voor de toekomst zien we de mogelijkheid voor 7 of meer KBs die parallel lopen in verschillende talen. Engels, Koreaans, Nederlands, Frans, Spaans, Portugees… wie weet welke andere talen. Zoals de bomen in een boomgaard. Of ze dan wel hun eigen of afgescheiden server hebben of niet, is op dit moment niet belangrijk. Op lange termijn is er een team nodig voor elke taal en daar hoort ook een eigen server bij.

Elke taal groep en cultuur heeft andere behoeften en sommige artikelen zijn relevant en andere juist niet. Ze hebben hun eigen artikelen nodig voor wat voor hen van toepassing is. Wat dus zou moeten gebeuren is dat een paar mensen bij elkaar komen en de beslissing nemen om een KB in bijv. het Frans of Spaans te beginnen. Na deze beslissing beginnen ze met het vertalen van een aantal van de meest belangrijke documenten en daarna een aantal complete artikelen en/of GLT documenten. Tenslotte kunnen ze aan eigen artikelen beginnen en andere artikelen vertalen. Uiteraard maakt de volgorde niet veel uit.

Elke nieuwe KB zal aan elkaar verbonden zijn met een gedeelde visie en waarden. Maar met de vrijheid om deze versie te gebruiken op een manier die juist voor deze taalgroep van toepassing, met name in hun culturele situatie.

Er is een team van beperkt aantal administratoren nodig, die goed kunnen samen werken en daarbij 1 server overziet. Dit kan een internationaal team zijn, die elkaar misschien nooit persoonlijk hebben ontmoet. Als iemand in dit team besluit te vertrekken zowel tijdelijk als geheel dan is dat geen probleem want anderen kunnen de positie gemakkelijk overnemen of tijdelijk waarnemen. Het is een feit dat er geen officiële leider is voor het KB project. Elk team is gelijk en heeft even veel in te brengen.

Een Plan

Om meertalige KB's te hebben is het realistisch om een plan te hebben met stappen om dit te creeëren. We hebben nog niet alles uitgestippeld, maar de details worden ter zijne tijd ingevuld. Al doende worden we wijzer.

Dit zijn de talen die hoog op de lijst staan[1]:

Flag Korean Rotate.png Koreaans Flag Korean Rotate.png

Flag Spanish Rotate.png Spaans Flag Spanish Rotate.png

Flag German Rotate.png Duits Flag German Rotate.png

Flag Dutch Rotate.png Nederlands Flag Dutch Rotate.png

Flag Portuguese Rotate.png Portugees Flag Portuguese Rotate.png

Flag French Rotate.png Frans Flag French Rotate.png

De Stappen

 1. Personen die een andere moedertaal hebben dan Engels moeten elkaar eerst vinden op de Engelstalige KB. En uiteraard moeten ze ook elkaar vinden. Wij denken dat een team van op zijn minst 2 personen nodig is om zo’n project op te zetten. Een goede samenwerking is vereist omdat het niet makkelijk is om een anderstalige KB te ontwikkelen.
 2. Ten eerste worden anderstalige pagina’s en artikelen ondergebracht in de Engelstalige KB. Dit doet men door in het webadres de landcode te plaatsen voor de titel van de pagina.
  Bijv. NL/Evangelisatie.
  Of in het Koreans: KR/복음전도.
  Of in het Frans: FR/Evangelisation.
 3. Vervolgens voeg de taal en Non-English categorie toe aan de nieuwe pagina. Bijv. Frans: Category:Français en Category:!Non-English Articles.
 4. De Vertaling sectie op de Hoofdpagina kan worden veranderd om het aantrekkelijker te maken om meer vrijwilligers te vinden voor vertalings werk.
 5. Met het gebruik van de Wikibook scheme kan worden aangegeven wanneer een pagina volledig is afgerond en wordt gemarkeerd als 100%. Deze pagina is dan gereed om vertaald te worden.
 6. Als een artikel vertaald is kunnen de taal links gemaakt worden.
 7. Wanneer er een groei plaats vindt van de artikelen en van de gemeenschap in een bepaalde taal, op dat moment is het mogelijk om een paralel lopende wiki te beginnen. Met ongeveer 3 mensen (met technisch inzicht) kan dit opgebouwd worden. Het goede nieuws is dat de server op dit moment de capaciteit beschikt en dat de technische ervaring gedeeld kan worden. Met de gedeelde ervaring is het niet vereist om een super technisch persoon in te schakelen.
 8. Een serie van sleutel documenten moeten worden vertaald, waaronder: auteursrechten, voorbehoudsrechten, beleid documenten, de help sectie, veelgestelde vragen, etc. Daarna kunnen ook de belangrijkste documenten van JMEO worden toevoegd. Meer belangrijke artikelen kunnen worden toevoegd aan de lijst en verder uitgewerkt tegen de tijd dat de officiële lancering plaats vindt.
 9. Het is beter om een pagina in één keer vertalen en niet als halve Engelse pagina stap voor stap te vertalen.
 10. Wanneer er groen licht is gegeven voor een nieuwe KB in een niet-Engelse taal, op dat moment kan er de nieuwe KB WIKI gecreëerd worden en worden de artikelen verplaatst. Deze nieuwe wiki wordt dan een sub-domein.
 11. Bijv. voor Frans http://fr.ywamkb.net/fr/index.php... en/of http://www.ywamkb.net/fr/index.php...
 12. Er worden nu meer nieuwe artikelen geschreven voor deze taal op de nieuwe KB.
 13. Ons advies is om niet alles te vertalen, tenzij een bepaald artikel een bepaalde inhoud heeft, die vertaald moet worden. Het doel van een wiki is dat het veranderd kan worden. Het is beter om bijv. een artikel in het Engels te hebben wat inspiratie verleend voor een artikel in Koreaans en andersom.

Noten

 1. Nederlands wordt niet door veel mensen gesproken wereldwijd maar Nederlanders hebben al een grote bijdrage geleverd aan de Engelse versie en zijn al vergevorderd met het creeëren van een eigen KB.